Over padel

Een nieuwe rage in Nederland is Padel. De sport is ontzettend populair in Spanje en Latijns-Amerika en heeft zijn weg gevonden naar Nederland. Padel is een combinatie van tennis en squash. Het spel wordt gespeeld op een kleinere tennisbaan en is omringd door muren.  De sport Padel wordt meestal gespeeld in koppels, 2 tegen 2, maar in Spanje wordt de sport tegenwoordig ook steeds vaker 1 tegen 1 gespeeld. Bij deze single-wedstrijden zijn de banen iets smaller.

Het racket

Een Padelracket kenmerkt zich door zijn kleine en brede blad, met daarin gaten voor de luchtweerstand. Een padelracket is tussen de 36 en 38 millimeter dik. Hoe dikker het padelracket hoe harder men de bal kan raken. De rackets zijn gemaakt van carbon, fiber of grafiet. Het padelracket heeft een maximale breedte van 24 centimeter en in de lengte is het maximaal 45.5 centimeter. De padelrackets kunnen variëren in gewicht en vorm.  Afhankelijk van het niveau van de speler kan men bepalen welk racket iemand het beste past.

Basisvormen mogelijk voor het padelracket:

Diamant vormig racket: geschikt voor de gevorderde spelers

Traan vormig racket: voor medium tot gevorderde spelers

Rond racket: voor beginnende spelers

Net als bij een tennisracket is het gewicht van het racket ook belangrijk. De padelrackets wegen tussen de 365 en 396 gram.  Bij padelrackets heb je ook nog een verschil in hardheid, deze verschillen zijn vergelijkbaar met de bespanning van een tennisracket. Met een zacht racket heb je meer power, door een soort trampoline effect, alleen heb je minder controle. Een hard racket heeft juist minder power maar daar kun je weer preciezer mee spelen. 

Lichter racket (beginners)

+ makkelijker bewegen
+ hoge reactiesnelheid
- minder power

Zwaarder racket (gevorderden)

+ makkelijker bewegen
+ hoge reactiesnelheid
- minder power